Rolling Start

Rolling Start

Eskimoo Triathlon Ieper kiest voor een "Rolling Start"

Voor de 4e maal kiezen we in Ieper voor een rolling start. Hiermee vermijden we een overdrukke zwemstart en krijgt iedere deelnemer de nodige ruimte om gemakkelijk te kunnen zwemmen. Voor heel wat sportievelingen is zo'n rolling start iets nieuws. Een woordje uitleg.

 

Wat is een rolling start?

Alle atleten vertrekken in een continue stroom naar de zwemstart volgens de door hen vooropgestelde zwemtijd. In zowat 20-25 minuten is het hele deelnemersveld vertrokken voor de zwemproef. De tijd van iedere atleet start pas wanneer hij over de tijdsregistratie is gewandeld. De zwemtijd stopt wanneer je uit het water komt en over de tijdsregistratiemat loopt.

 

Hoe werkt een rolling start?

Vooraf bepaal je in welke tijd je de zwemproef zal afleggen. Zwem je over een km normaal 12 minuten, 18, 20 minuten of meer? Ga dan voor de start in de box staan met de tijd die jouw geschatte tijd het dichtst benadert.

 

Hoe weet ik waar ik best start?

Wanneer je al eens eerder een kwarttriathlon afwerkte, dan kan je goed inschatten welke zwemtijd voor jou realistisch is. Is dit je eerste kwarttriathlon, hou dan rekening met de zwemtijden die je in een zwembad haalt, maar ga ervan uit dat je in een wedstrijd meestal sneller zwemt dan op training.

 

Waarom kies je best geen al te snelle zwemtijd?

Een snellere tijd kiezen dan je aankan is meestal geen goede optie. De kans is groot dat je dan toch wordt ingehaald of dat snellere atleten over je heenzwemmen. Start je samen met anderen die sneller zijn, dan moet je al snel lossen, wat mentaal dan weer niet zo plezant is. Kies ook geen te trage tijd, want dan moet je meer zwemmers inhalen. Bij een rolling start is er geen maximumtijd waarbinnen je de zwemproef moet afwerken, dus je hoeft geen schrik te hebben dat je dit onderdeel niet tot een goed einde brengt.

 

Waarom een rolling start?

In heel wat internationale wedstrijden wordt het principe van een rolling start al toegepast. Zeker bij grotere wedstrijden waar ook veel recreanten deelnemen is dit voor alle atleten een veel comfortabelere manier om de zwemproef af te leggen. Het gevaar van slagen of stampen te krijgen, opgehouden te worden door tragere zwemmers voor je of overzwommen door snellere zwemmers, heb je bij deze formule niet. Bovendien verloopt de start veel vlotter en kunnen meer deelnemers op een kortere periode van start gaan. Ook is je zwemtijd zeer exact. Niets dan voordelen dus!

Een voorbeeld van hoe zo'n Rolling start er uit ziet vind je in onderstaande video gemaakt door onze collega's van de IronMan in Vichy.

 

 

 

Vragen:

Neem gerust contact op met een van de bestuursleden mocht je meer vragen hebben.

Contact : info@tdti.be

0479517297